viernes, 9 de octubre de 2015

Un Pais para comerselo


La reserva de la biosfera de les Terres de ‘Ebre i la gastronomia.


Le Terres de l’Ebre poden ser considerades el centre neuràlgic de la gastronomia mediterrània, el vi, l’oli, el blat, els fruits secs, la mel... abunden a les zones de secà; als regadius de la vora del riu es cultiven tota classe d’hortalisses i fruita mediterranis; al Delta hi ha més de 20.000 Ha d’arrossars dins dels quals abunden els ànecs, anguiles, granotes, carpes, i altres singulars elements que augmenten aquesta riquesa; a les badies del Delta hi ha instal·lades plataformes de cria de musclos i ostres, i es pesquen anguiles, llobarros, orades, i altres peixos i mariscs; a les punten d’arena de les fletxes deltaiques, es poden recollir diferents varietats d’interessants mariscs que viuen enclavats a la sorra, com els suculents grumols, els catxels, els canyuts, la tallarina, les lluentes, els mardagaus, els ratllats; enfront de la desembocadura de l’Ebre i afavorits pels nutrients que arrossega el riu al mar i ha abundants bancs de llagostins, sardina, llenguados, polps, galeres, tonyina... dels quans se’n beneficien les flotes pesqueres de l’Ametlla, l’Ampolla, Deltebre, La Ràpita, i les Cases de Alcanar; a les zones de pastura que hi ha tant al secà com per les voltes de les basses i les badies es crien bous, ovelles, i cabres; i també es l’únic lloc de Catalunya on es produeix sal marina.

Tot això està en mans de petits productors que encara conserven mètodes de cultiu tradicionals i llavors autòctones, lo qual li dona una enorme qualitat afegida.

Aquesta enorme varietat de productes, i la qualitat que li donen el mantindre en bona part els cultius i costums tradicionals, son detalls que cada cop valoren més la gran quantitat de turistes que ens visiten. A les Terres de l’Ebre el combinar la producció agroalimentària tradicional i ecològica de qualitat, amb el turisme sostenible, son sense cap dubte un autèntic diamant en brut.

Fruit d’aquest interès son els abundants programes de televisió que es graven per aquesta zona referents a aquesta temàtica. Aquí us facilitem un enllaç a un capítol del programa “Un país para comerselo” en el que Ana Duato es desplaça a les Terres de l’Ebre i fa un interessant i entretingut reportatge sobre alguns d’aquests recursos, i com es preparen i cuinen.

Los productes analitzats en aquest reportatge son: La cria, i la cuina dels musclos les ostres i peixos de les badies; la pesca elaboració i cuina de la tonyina; l’oli i les seves essències en un restaurant de prestigi; com es fan els pastisset a una pastisseria tradicional; l’arròs el seu cultiu i elaboració; lo raïm i la clotxa navegant per l’Ebre; i assaboreix els xapadillos d’anguila en una reserva ornitològica.


Insistim, el combinar turisme sostenible amb el cultiu i elaboració tradicional i ecològica de productes autòctons, son un autèntic diamant en brut. I la clau per polir aquest diamant es la cooperació entre tots. Els visitants que en la seva estada aquí tinguin ocasió de conèixer aquests productes agroalimentaris, es probable que al retornar als seus llocs d'origen els busquen i els recomanen.

1 comentario: