domingo, 9 de marzo de 2014

Els senyors de l'aigua

El pla hidrològic de Conca de l'Ebre que ha aprovat el govern d'Espanya és un despropòsit

Publicado: 19:41 - 06/03/2014


El pla hidrològic de Conca de l’Ebre que ha aprovat el govern d’Espanya és un despropòsit. Resulta que el Delta de l’Ebre s’enfonsa progressivament i pateix una regressió alarmant del seu front, tot per manca dels sediments que es retenen als embassaments del tram baix de la conca.

Aquests sediments es podrien mobilitzar vers el Delta mitjançant una gestió adient i buidats periòdics dels pantans, i distribuir-los a través dels canals de reg dels arrossars. Però el govern i el seu pla no ho preveuen.

Resulta que la mar catalana, de Barcelona a Mallorca, depèn per a la seva producció en vida marina i pesqueries de la fertilització provinent de l’aigua de l’Ebre. La pesca va baixant progressivament tal com baixen els cabals, però el govern i el seu pla no ho consideren.

Resulta que, a mesura que s’enfonsa, el sòl de Delta es salinitza, posant en perill el cultiu de l’arròs i la salut ambiental del parc natural, les zones de nidificació, d’hivernada i de pas de centenars de milers d’aus europees d’aquest espai insòlit que ha motivat el qualificatiu de Reserva de Biosfera per la Unesco, un gran pas vers un desenvolupament sostenible. El pla del govern està obligat a garantir-ne la supervivència però, al contrari, ho hipoteca reduint-ne els cabals.

Resulta que l’aigua que encara baixa, en mans d’una institució amb estructura pre-democràtica, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), es vol repartir en concessions al llarg de tota la conca per a uns pretesos regadius, de retorn econòmic impossible en l’Europa dels excedents agrícoles, però amb la finalitat sibil·lina d’acabar en «bancs d’aigua» per tal de vendre-la al millor postor. Els de sempre.

Resulta que la Directiva aigua i les altres normes europees exigeixen el bon estat ecològic de les aigües. Els senyors de l’aigua són tot menys científics, i el ministeri no té documents seriosos que avalin el seu pla. Només es basen en «la satisfacció de la demanda» dels seus feus electorals.

La Generalitat té una gran oportunitat davant la Comissió Europea: fer valdre els documents de cabals de la Comissió de Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre i definir les necessitats d’aigua de la Xarxa Natura 2000 al Delta de l’Ebre, aprofitant la seva obligació de fer-ne els plans de gestió.


La gent que sempre ha viscut vora el riu, els agricultors, pescadors i mariscadors, les 350 espècies d’aus, la fauna aquàtica, l’arròs, els turistes que venen a gaudir-ne, tots s’ho mereixen. S’ho mereix el Delta, però sobretot s’ho mereixen els nostres fills.

No hay comentarios:

Publicar un comentario